Litiumjärnfosfat-batterier

Lär dig allt om litiumbatterier

Litiumjärnfosfat-batterier har den kemiska beteckningen LiFePO4. Batterier av Litiumjärnfosfat-typ kallas även för också för IFR, Li-fosfat . LiFePO4-litiumbatterier kan dessutom benämnas LFP. Första gången LFP-batterier kom ut på den kommersiella marknaden var 1996.

Ett litiumbatteri av Litiumjärnfosfat-typ har en nominell spänning på omkring 3.2 Volt. Energiinnehållet i ett LiFePO4-litiumbatteri är bara på cirka 130 Wh/kg vilket kan anses mycket lågt. Det finns 18650-batterier av Litiumjärnfosfat-typ som kan ge ut totalt 1500 mAh vilket motsvarar 4.8 Wh eller 17000 Joule. När ett LiFePO4-batterier inte används så laddas det ur med en hastighet av 4.5% per månad vilket är dåligt.

Dessa LFP-batterier användas till bland annat 18650-batterier, Segway, elverktyg, hybridbilar. Lagringstiden för dessa batterier anses vara 10 år. LiFePO4 ökar sin marknadsandel kontinuerligt. Katodmaterialet i LiFePO4 är bra ur säkerhetssynpunkt eftersom det inte blir kortslutning med okontrollerad värmeutveckling till följd. LiFe är lämpligt vid många och täta urladdningar. Dessutom är värmetåligheten god och kan ersätta blybatterier i högtemperaturtillämpningar.

Fakta om LiFePO4 - Litiumjarnfosfat

Här kan du hitta mer fakta om Litiumjärnfosfat-batterier men även om andra knappcellsbatterier, stavbatterier eller andra litiumbatterier.

BatteriparametrarBatterifakta
BatterikemiLitiumjärnfosfat
Kemisk formelLiFePO4
Alternaitva namnLFP, IFR, Li-fosfat
LaddbartJa
Kommersiellt frånår 1996
Spänning3.2 Volt
Energidensitet130 Wh/kg
Kapacitet för 186501500 mAh
Effektdensitet200 W/kg
Självurladdning4.5 % per mån
Hållbarhetstid10 år
Antal laddningscykler2500 st
Energieffektivitet95 % per cykel
Mer fakta om LiFePO4LiFePO4-batteri

Parametrarna för Litiumjärnfosfat-batterier, eller som de också benämns LiFePO4-litiumbatterier, kan variera en hel del beroende på de exakta blandningsförhållandena och tillverkningsprocessen. Till exempel begränsar stora maximala strömtuttag lagringskapaciteten.


Bästa litiumbatterierna finns hos


Allt om effektiva litiumbatterier

Här kan du hitta mer intressant information och relevant fakta om litiumbatterier men också en del kul och lustiga saker gällande batterier som är uppbyggda av litium.


Meny - Litiumbatterier
Till förstasidan på www.litiumbatterier.seHögst upp på sidan om litiumbatterierLängst ned på sidan om litiumjonbatterier
SverigeUtomlandsFöretagNyheter