Litiumbatterier till elcyklar

Litiumbatterier till elcyklar

Elcyklar använder vanliga små litiumbatterier av storleken 18650 eller 20700 som sätts ihop till större batteripaket. Anledningen till att dessa batterier används är att det är så vanligt förekommande, finns i många olika kemiska varianter samt är de mest prisvärda batterierna på marknaden.

Elcyklar använder oftast en spänning på 36 Volt eller 48 Volt. För att skapa dessa spänningar seriekopplas ett antal litiumbatterierbatterier. Antalet batterier styrs av vilken spänning man vill uppnå och vilken batterikemi som används (3.2-3.7 Volt per cell).

Dessutom parallellkopplas batterierna för att kunna leverera högre ström men även ge mer kapacitet i ampere-timmar (Ah) eller energi i form av watt-timmar (Wh). De mindre batteripaketen till elcyklar ger omkring 10 Ah vilket är samma som 260 Wh vid 36 Volt.


Göra eller laga ett elcykelbatteri

Göra eller laga ett elcykelbatteri

Om man ska göra ett göra ett eget eller laga ett trasigt elcykelbatteri är det viktigt att man vet vad man gör. Ifall man råkar kortsluta litiumbatterier kan de uppstå en mycket häftig brand som inte går att släcka med vanliga brandsläckare.

Det finns många sidor på nätet som beskriver och visar hur man kan göra egna batteripaket och även laga trasiga batteripaket där en battericell gått sönder.

Build a DIY ebike battery from 18650 cells

Gör ett batteripaket till elcykeln för 500 kr

Att tänka på när man bygger egna batteripaket till elcykeln

Att tänka på när man bygger egna batteripaket till elcykeln

Använd bara litiumjonbatterier av kända tillverkare och köp dessa bara av kända återförsäljare. Många av litiumbatterierna som säljs på nätet på ebay och Alibaba är falska, både när det gäller dess kapacitet men även men som är tillverkare av batteriet. Ännu värre är att ibland anges felaktig batterikemi vilket innebär att ett annars säkert batteri kan börja brinna.

Bra tillverkare av litiumjonbatterier är Sanyo, Panasonic, Sony, LG Chem och Samsung. Den säkraste och lämpligaste kemin i litiumbatterier för elcyklar är Litiumjärnfosfat - LiFePO4.


Bästa litiumbatterierna finns hos


Allt om effektiva litiumbatterier

Här kan du hitta mer intressant information och relevant fakta om litiumbatterier men också en del kul och lustiga saker gällande batterier som är uppbyggda av litium.Meny - Litiumbatterier
Till förstasidan på www.litiumbatterier.seHögst upp på sidan om litiumbatterierLängst ned på sidan om litiumjonbatterier
SverigeUtomlandsFöretagNyheter