Litiumbatterier till elbilar

Litiumbatterier till elbilar

Alla elbilar och hybridbilar som använder elmotor har ett mindre eller större batteripaket bestående av litiumbatterier. De rena elbilarna har det största batteripaketen på mellan 25-100 kWh. Plug-in-hybrider använder mindre batteripaket på mellan 5-25 Kwh även om det finns vissa hybridbilar som har ett batteripaket på uppåt 50 kWh.

Alla dessa bilbatterier är uppbyggda av många små litiumbatterier som har seriekopplats och parallellkopplats.


Elbilarnas batterier

Elbilarnas batterier

Elbilarnas batterier är oftast uppbyggda av hundratals eller tusentals 18650, 20700 eller 21700-litiumbatterier. Teslas Model S på 85 kWn har totalt 7104 battericeller av storleken 18650 och av typen Litiumnickelkoboltaluminiumoxid - NCA. Nissan Leaf och en del andra använder prismatiska litiumjonbatterier av Litiummanganoxid eller Litiumnickelmangankoboltoxid.

  • 18650 är det vanligaste batteriet i elbilar men börjar ersättas av sina större syskon.
  • 20700-batteriet togs fram av LG Chem och Samsung för att initialt användas i elcyklar.
  • 21700-litiumbatterier togs fram av Teslas Gigafactory för att sättas i Tesla Model 3 och Tesla kallar detta litiumbatteri för 2170.

Bra att läsa om litiumbatterier till elbilar

Build a DIY ebike battery from 18650 cells

Gör ett batteripaket till elcykeln för 500 kr

Mer om litiumbatterier till elbilar

Mer om litiumbatterier till elbilar

För ett driva en elbil 10 km kan nar räkna med att det krävs cirka 2 kWh. Vill man ha en elbil eller ledhybrid som kan gå 200 km bör man då ha ett batteripaket på minst 40 kWh.

Teslas batterier till Tesla Model S har en energidensitet på cirka 250 Wh/kg på sina 90 kWh litiumbatteripaket vilket innebär att de väger omkring 360 kg. Detta kan jämföras med Nissan Leaf som har en energidensitet på bara 100 kW/kg för sina batterier på 30 kWh som ger en vikt på cirka 300 kg.


Bästa litiumbatterierna finns hos


Allt om effektiva litiumbatterier

Här kan du hitta mer intressant information och relevant fakta om litiumbatterier men också en del kul och lustiga saker gällande batterier som är uppbyggda av litium.Meny - Litiumbatterier
Till förstasidan på www.litiumbatterier.seHögst upp på sidan om litiumbatterierLängst ned på sidan om litiumjonbatterier
SverigeUtomlandsFöretagNyheter